Trakteren op school

 

Hoewel het woord verwijst naar wanneer iemand iemand anders op iets trakteert zonder erom te vragen, kan het tegelijkertijd ook het geven van een geschenk betekenen. Ook kan het woord betekenen het geven van iets zonder dat er druk op wordt uitgeoefend, vaak gebruikt door mensen die niet blij zijn met een nieuw pakje kaarten, maar dat niet willen zeggen. Het Duitse woord nett wordt vaak gebruikt om hetzelfde te betekenen. In Nederland zal men met het woord hadchen proberen deze betekenis te illustreren:

(Wil je me je geschenk geven?

(Heel goed…

<> (Mrs.) – Where?

(Hier…

(Oh, dat zal voor de baby zijn. Wel, er is maar plaats voor één!

“Haventchen”: een geschenk. Het Nederlandse woord zal zeer zeker afkomstig zijn van het Duitse woord hafzucht. Wollige truien, werkverslagen en notitieblaadjes zijn voorbeelden van dingen die een meisje aan haar geliefde geeft om schattig en sterk te zijn, maar haar eigenlijk niet gelukkig maken.

Enerzijds is het erg ingewikkeld en eentonig, anderzijds is het zeer geschikt om het gewenste resultaat te bereiken. Want wee mij als ik te kort schiet: als ik buurman genoemd wil worden, zeg ik toch liever ik usk vrouw? … Wacht, had ik er niet al mee ingestemd om zo genoemd te worden?

De bedoeling van dit woord is echter alleen maar om door te dringen en het gevoel uit te drukken dat men heeft als een overduidelijk nutteloze naïviteit op het werk wordt opgevat als oh geef haar geen krediet en los je teringzooi. Nederlanders beschouwen het lossen van een kak echt als gereserveerd.

Wielen/recht: “elektrische voeding”

Wielen, een verengelsing van het Engelse energy, verwijst naar de elektriciteit die het elektrische systeem binnenkomt om bijvoorbeeld alle stroom van het internet aan te drijven, de secundaire stroom, enz. Dit is een relatief nieuw woord, het begon te worden gebruikt in het begin van de jaren 90.

Lees meer:

Kant en klare traktaties

Traktaties bestellen

Het Duitse woord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *