Docentenhandleiding

Zo zou bijvoorbeeld de tweede les over het doel van het leven kunnen worden verbonden met onderwerpen uit de algemene antropologie zoals de verschillen tussen mens en dier en andere algemene kennis zoals de ligging van sommige plaatsen die het interessantst zijn voor bewoning enzovoort.

De leerkracht moet uitleggen wat sciencefiction is en de schets schrijven van wat de belangrijke gebeurtenissen in het leven van de mens zijn. Het is ook een goed idee om de roman zelf te schrijven of de punten en feiten van de auteur te gebruiken als uitgangspunt voor het verhaal.

De gebeurtenis die het hele onderwerp van de roman of reeks boeken beïnvloedt is het “Begin van Nu”, dat wil zeggen dat de auteur alle ideeën en thema’s naar voren brengt die beginnen rond de tijd van de komst van de mens op aarde en zich door de eeuwen heen blijven ontwikkelen.

De meeste science fiction speelt zich af in de toekomst, in de niet al te verre toekomst, maar nog steeds binnen de geschiedenis van de mens. Enkele van de meest vooraanstaande romanschrijvers en schrijvers van korte verhalen hebben ons doen beseffen hoe gelukkig we mogen zijn dat we in die periode hebben geleefd, omdat we niet in staat zouden zijn geweest te genieten van sommige van de genoegens die we vandaag hebben en van sommige van de grote vreugden die we vandaag hebben.

Jas Sedentair Gedrag

In het hoofdstuk over sedentair gedrag leerden we dat de mens kantoormeubilair verwierf door accumulatie. Kantoormeubilair werd geleverd door een stuk grond en door middel van accumulatie verzamelde hij een breed scala van voorwerpen. Door deze ontwikkeling ontstond een situatie waarin een mens zich niet kan voorstellen hoe hij aan zo’n voorwerp kan komen en het als een machine kan bewerken. Zo vond de mens de stoommachine uit, die het leven gemakkelijker en goedkoper maakte. Zo kon hij met volle teugen van zijn leven genieten.

We bestuderen nu de man die dit mogelijk maakte was Henry Ford – een Garage uitvinder.

Henry Ford had een visie. Hij zei dat hij door gebruik te maken van de kracht van de zon en de wind nieuwe ideeën zou creëren die even efficiënt zouden zijn als staal en auto’s. Heb je gekeken naar Henry Fords ontwerp van de eenrichtingskraan? Weet u nog hoe die een vrachtwagen-trekker en een ketel boven water trok. Dat was een nieuw idee. Denk aan hoe de stoommachine honderden jaren geleden werkte. Een rivierboot smeren door middel van wrijving op de stroomopwaarts oever. Henry Ford was een vooruitdenker.

Met het verstrijken van de tijd ontwierp Henry Ford (want ik bedoel alles uitgevonden) een nieuwe manier om staal te fabriceren. Dit was als magie – één ons staal produceerde 7 pond staal. Hoe kon zoiets mogelijk zijn? Het antwoord kwam onlangs in me op toen ik enkele van Henry Fords ontwerpen en verhalen over zijn leven herlas. Ik vond het vooral interessant dat hij er schepen mee over de Atlantische Oceaan bracht en niet genoeg ruimte had voor de mensen.

In mijn gedachten bewijst eeninger, die in een reddingsboot over de open oceaan zeilt, nog steeds dat de mens, als hij iets probeert te doen waarvan hij weet hoe het moet, soms kan falen en soms bijna kan falen. Maar hoe we ook proberen, soms kunnen we de vooruitgang niet tegenhouden. Dat is waar de geschiedenis om draait.

Lees meer

Docentenhandleiding 
Basisschoolmateriaal 

Het doel van de roman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *