Hechtingsstoornissen

 

Dat kan een sterfgeval zijn of een driejarige die in de voortuin aan het spelen is. Als een ouder verhuist, verhuist het kind ook. Dit is wat gehechtheid is. Wanneer de ouder aanwezig is voor de vroege ontwikkeling van het kind en in zijn of haar huis blijft, kan zijn of haar ontwikkeling worden gewaarborgd. Wanneer de ouder afwezig is, gaat het kind niet snel in de gehechtheidsfase.

Op een dag is het kind een baby, te jong om te weten wie er is, laat staan dat het iets kan doen. De ouder komt binnen en zegt: “Ik ben je moeder” en “Ik ben je vader.” Wat er gebeurt is dat het kind zich aan geen van beide ouders hecht, dus beslissingen over Hechtingsstoornissen worden door het kind gemaakt, niet door de ouder. Het kind leert zichzelf te vertrouwen, te weten met wie het in het leven moet omgaan. Hij of zij leert om op zichzelf te wonen.

De gehechtheid van de ouder aan het kind is belangrijk. Wanneer het kind de gehechtheidsfase begint te “verdraaien” en de gehechtheid van de goedkeuring van zijn of haar ouder of de gehechtheid van de ouder zoekt, begint zijn of haar gehechtheid te verschuiven. Het kind wordt losgeslagen wanneer de ouder niet aanwezig is.

Wat kan de ouder doen? Ten eerste kan de ouder naar buiten gaan en tijd alleen doorbrengen, alleen met het kind. Daarna kan de ouder terugkeren en verschillende taken doen, zoals het huishouden verzorgen of het ontbijt van het kind opeten of het kind naar school brengen, omdat dit de ouder zal ondersteunen bij de onvoorwaardelijke liefde van God voor het kind. Gebruik tijd alleen met het kind om het kind in staat te stellen zijn of haar gehechtheid te vestigen. Zodra het kind leert om dit te doen, dan kan de ouder terugkomen voor een “mama tijd.” Dit kan van alles zijn, zoals het kind meenemen naar de winkel, of naar de dierentuin om de vogels te zien of naar de kinderen te kijken. Het kan van alles zijn. Alleen al het feit dat de ouder weet dat het kind ’s morgens naar de winkel gaat en dan overdag naar de dierentuin, geeft het kind vertrouwen in de liefde van de ouder en het vertrouwen dat de ouder bij hem of haar zal blijven.

Iedereen heeft tijd alleen met God nodig. De ouder kan ook een voorbeeld zijn voor hun gezin en hun kinderen. God wordt niet veroordeeld. Het kind kan zich prettig voelen in zijn eigen vel zonder ouderlijke goedkeuring. De ouder hoeft niet een groot deel van de dag weg te zijn om de hele tijd dicht bij het kind te zijn. Door elke dag tijd alleen met God door te brengen, zal de ouder het kind leren zichzelf en God te vertrouwen. Het kind zal leren dat hij of zij voor al zijn of haar behoeften bij God terecht kan. Het kind kan gaan begrijpen dat de ouder er niet alleen voor hem of haar is.

Lees meer:

Spelend leren

Hoogbegaafdheid

Gedrag van kinderen – Het kind

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *